Senaman Itu Penting Untuk Kesihatan Anda

In KESIHATAN, TAHUKAH ANDA

 

Tahukan anda senaman itu berkait dengan kesihatan diri seseorang. Semakin kerap bersenam maka semakin sihat la orang itu. Senaman itu penting. Bersenam dan aktiviti fizikal  memainkan peranan penting dalam memperbaiki status kesihatan, meningkatkan kecergasan serta membantu mengawal dan melawan penyakit.

Senaman kardio seperti berjalan, jogging, berenang, arobik dan banyak lagi adalah pergerakan yang membantu untuk kesihatan diri terutamanya jantung. senaman selama 30 minit, 3 kali seminggu sudah memadai untuk sihat di samping penjagaan pemakanan.

Kesan bersenam jangka panjang dapat memberikan kebaikan kepada tubuh sekiranya dilakukan dengan konsisten. di antaranya:

1. Risiko terkena serangan jantung berkurang.

Dengan hanya berjalan selama 30 minit dan konsisten dapat menguatkan jantung dan mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Senaman juga dapat mengawal tekanan darah.

2. Mengurangkan risiko mengidap penyakit      kanser.

Mengikut satu kajian oleh JAMA Internal Medicine, sekiranya sesorang aktif bersukan risiko untuk mendapat kanser akan berkurang mendapat 13 jenis kanser yang berbeza berbanding dengan merek yang kurang aktif secara fizikal.

3. Mengurangkan risiko diabetis dan obisiti.

Senaman dan diet tidak dapat disangkal lagi dapat menurunkan paras kolestrol dalam badan supaya jantung sentiasa sihat.

mengikut kajian para pakar perubatan, dengan senaman seperti jogging, berenang, berjalan dan semua jenis sukan yang memerlukan pergerakan badan dapat menurunkan kolestrol.

senaman juga dapat menggurangkan risiko terkena penyakit kencing manis atau diabetis. Bagi pengidap kencing manis, mereka amat digalakan untuk melakukan senaman.

4. Meningkatkan peluang hidup lebih lama.

Meraka yang bersukan mempunyau peluang untuk hidup lebih lama. ini dapat dibuktikan bersukan mampu menguatkan jantung, meningkatkan pertahanan tubuh melawan penyakit dan mereka yang kerap bersukan menjadikan tubuh yang sihat dan stemina yang tinggi.

5. Dapat mengeluarkan toksik dalam badan      Melalui peluah.

Bersenam secara beratur dapat membantu membuang toksik dalam badan. peluh yang keluar dapat mengeluarkan toksin dari badan.

6. Meningkatkan kesihatan mood dan mentel.

Bersukan dapat menyihatkan fizikal dan mentel sekali. mood akan naik sebagai contoh selepas bersukan badan akan segar berserta mood yang baik selain meningkatkan mood sepanjang hari.

7. meningkatkan stemina.

Tidak dapat dinafikan bersukan dapat meningkatkan stemina seseorang. sebagai contoh, kesemua ahli sukan perlu menjalani latihan fizikal untuk tingkatkan stemina. lihat sahaja pemain bola sepak mereka menjalani pelbagai latihan pergerakan agar meningkatkan stemina.

 

Melalui senaman tekanan darah akan stabil dan dapat mengurangkan stress. selain dari itu, senaman juga dapat menguatkan otot-otot badan, menguatkan tulang dan paru-paru. kerana itulah senaman penting untuk dijadikan sebagai rutin harian ataupun paling kurang 3 kali seminggu.

 

.

 

You may also read!

Mudahnya Bayar Bil Secara Online Tanpa Beratur

Mudahnya Bayar Bil Secara Online Tanpa Beratur

Pernah bayar bil? mesti pernahkan? perhatikan setiap bulan terutamanya apabila hari gaji masuk, kuanter seperti Pejabat Pos, Kuanter Bank,

Read More...
8 Makanan Yang Harus Dielak Ketika Perut Kosong

Makanan Yang Harus Dielak Ketika Perut Kosong

Artikel kali ini kita akan berkongsi sedikit info namun sangat berguna dalam kehidupan seharian kita iaitu makanan yang harus

Read More...
pohon bajakah penyembuh kanser

Pohon Bajakah Penyembuh Kanser : Penawar Penyakit Kanser

Heboh baru-baru ini di negara jiran kita iaitu Indonesia terdapat satu pohon yang di percayai mampu menjadi penyembuh penyakit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu