Khasiat Yogurt Untuk Sistem Penghadaman

In KESIHATAN
Khasiat Yogurt Untuk Sistem Penghadaman

Khasiat Yogurt

Khasiat Yogurt Untuk Sistem Penghadaman

Biasa dengar YOGURT? yogurt adalah Makanan atau minuman yang berasaskan susu. Yogurt mengandungi kultur hidup serta mempunyai banyak khasiat untuk tubuh badan kita.

Produk yogurt mudah didapati di mana-mana terutamanya di pasaraya-pasaraya dengan pelbagai pilihan perisa yang lazat. Oleh kerana yogurt berasaskan susu, ia mempunyai rasa sedikit masam. Yogurt mengandungi vitamin B2, vitamin B6, Vitamin B12, natrium, kalium, magnesium dan fosfor

Kandungan yogurt mempunyai bakteria yang bermanfaat pada kesihatan usus ataupun kesihatan sistem penghadaman kita. Artikel kali ini akan berkongsi Khasiat Yogurt Untuk Sistem Penghadaman kita.

Nutrition Info (per 100g)

Calories-100
Carbohydrates-4g
Fat- 5g
Protein -9g
Beta-carotene- 22μg
Lutein- 22μg
Thiamine-0.025mg 2% RDA
Riboflavin- 0.28mg
Pantothenic acid- 0.330mg 7% RDA
Vitamin B6- 0.065mg 5% RDA

Folate- 5μg
Vitamin B12- 0.75μg 31% RDA
Magnesium- 11mg 3% RDA
Phosphorus- 135mg 19% RDA
Potassium -141mg3% RDA
Zinc -0.52mg 5% RDA

Khasiat Yogurt Untuk usus

Khasiat Yogurt Untuk Sistem Penghadaman

Yogurt mengandungi probiotik. Probiotik adalah sejenis mikroorganisma yang hidup atau bakteria. Bakteria yang terkandung dalam makanan atau minuman yogurt membantu melancarkan sistem penghadaman kita.

Probiotik

Probiotik tersebut membantu menghentikan bakteria yang buruk atau tidak diingini daripada berlebihan dalam usus kita. Ia dapat membantu melawan cerit-berit, radang ususu, jangkitan pada usus, masalah sembelit serta masalah-masalah penghadaman yang lain.

Selain itu bakteria yang terkandung dalam yogurt mampu mengubah persekitaran usus ke arah yang lebih baik dan sihat.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa yogurt dapat meningkatkan kesihatan usus dan intestinal dan membantu tindak balas imun serta anti-inflamasi yang menghalang cirit-birit serta jangkitan pernafasan.

Mengurangkan Berat Badan

Oleh kerana yogurt mampu menyihatkan dan membantu melancarkan sistem penghadaman, yogurt amat sesuai bagi mereka yang sedang berdiet serta merancang untuk mengurangkan berat badan secar sihat.

Selain itu, gabungan yogurt dan makanan lain yang mempunyai tinggi serat mampu melawaskan pembuangan najis serta menghindar daripada sembelit.

Baca Juga:

You may also read!

Mudahnya Bayar Bil Secara Online Tanpa Beratur

Mudahnya Bayar Bil Secara Online Tanpa Beratur

Pernah bayar bil? mesti pernahkan? perhatikan setiap bulan terutamanya apabila hari gaji masuk, kuanter seperti Pejabat Pos, Kuanter Bank,

Read More...
8 Makanan Yang Harus Dielak Ketika Perut Kosong

Makanan Yang Harus Dielak Ketika Perut Kosong

Artikel kali ini kita akan berkongsi sedikit info namun sangat berguna dalam kehidupan seharian kita iaitu makanan yang harus

Read More...
pohon bajakah penyembuh kanser

Pohon Bajakah Penyembuh Kanser : Penawar Penyakit Kanser

Heboh baru-baru ini di negara jiran kita iaitu Indonesia terdapat satu pohon yang di percayai mampu menjadi penyembuh penyakit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu