Makanan Yang Harus Dielak Ketika Perut Kosong

In KESIHATAN
8 Makanan Yang Harus Dielak Ketika Perut Kosong

Artikel kali ini kita akan berkongsi sedikit info namun sangat berguna dalam kehidupan seharian kita iaitu makanan yang harus dielak ketika perut kosong.

Selain daripada beberapa jenis ubat-ubatan yang tidak boleh dimakan ketika perut kosong, ada beberapa jenis makanan yang perlu kita elakkan ketika perut kosong.

Kenapa jenis makanan ini tidak boleh dimakan dan perlu dielakkan ketika perut kosong?

ada beberapa kesan akibat memakan makanan ini terutamanya bahagian abdomen kita seperti:

  • Pedih ulu hati
  • Gastrik
  • Abdominal pain
  • Masalah jantung
  • kerosakan mucous membrane
  • Sakit perut

Apakah Makanan Yang Harus Dielak Ketika Perut Kosong?

Makanan yang dimaksudkan adalah:

1. Makanan Pedas

Sememangnya rakyat malaysia gemar pada makanan pedas. Antara makanan pedas yang paling popular adalah seperti Mee Goreng, Tomyam, Mee Segera, Makanan berasaskan Kari, Sambal, Nasi lemak dan banyak lagi,

Tapi tahukah anda? makan pedas tidak baik dimakan ketika perut kosong terutamanya di waktu pagi kerana boleh menyebabkan pedih ulu hati dan gastrik.

2. Air Berkarbonat

Air berkarbonat mempunyai banyak keburukan apabila kerap meminumnya. Selain daripada kandungannya yang tinggi gula yang juga boleh menaikkan kandungan gula dalam darah, ianya tidak sesuai diminum ketika perut kosong kerana boleh menyebabkan angin dalam perut dan boleh menyebabkan gastrik.

Elakkan meminum minuman air berkarbonat atau juga lebih dikenali dengan minuman bergas ketika perut kosong terutamanya bagi mereka yang mempunyai masalah gastrik.

3. Tomato

Elak daripada memakan buah Tomato ketika perut kosong. Buah Tomato mengandungi asid tannic yang tinggi yang boleh meningkatkan kadar asid dalam perut kita. JIka Buah ini dimakan ketika perut kosong, boleh menyebabkan gastrik ataupun ulser pada perut.

4. Buah Pir

Tidak dapat dinafikan buah pir banyak manfaat kepada tubuh kita seperti kandungan antioksidan yang menghalang radikal bebas, kaya dengan vitamin C untuk imun, mengurangkan risiko kanser, melancarkan pencernaan dan banyak lagi manfaat bagi tubuh badan kita.

Namun, buah ini tidak boleh diambil ketika perut kosong kerana mengandungi serat kasar yang jika diambil sewaktu perut kosong boleh mencederakan diding perut.

5. Timun dan sayuran hijau

Timun dan juga sayuran hijau tidak sesuai diambil ketika perut kosong kerana kanduangan sayuran ini yang tinggi dengan asid amino. Penganbilan ketika perut kosong boleh menyebabkan kembung perut, pedih ulu hati dan juga gas yang banyak dalam badan.

6. Buah-buahan Sitrus

Buah-buahan sitrus lebih dikenali dengan rasa manis dan masam seperti Lemon, Limau, oren dan banyak lagi. Buah ini tidak sesuai dimakan ketika perut kosong kerana tinggi asid buahan. Sekiranya diambil ketika perut kosong boleh menyebabkan gastrik dan ulser perut.

7. Yogurt

Asid hydrochloric akan terbentuk selepas gas dalam perut bertindak balas dengan produk tenusu seperti Yogurt. Oleh sebab itu, sekiranya yogurt diambil ketika perut kosong, anda akan mengalami gastrik.

8. Pastri dan Roti

Penghasilan roti atau pastri adalah dengan menggunakan yis. Kandungan yis dalam roti dapat meningkatkan kadar gas dalam perut dan menyebabkan angin dalam badan.

Tidak hairanlah sekiranya roti dimakan waktu perut kosong menyebabkan anda sendawa dan kentut sepanjang hari akibat tindak balas yis terhadap sistem perut.

Baca Juga:

You may also read!

7 Makanan Diet Untuk Kesihatan Yang Betul Agar Kurus Dan Sihat

7 Makanan Diet Untuk Kesihatan Yang Betul Agar Kurus Dan Sihat

Saya nak kurus, Makanan Diet saya, kena buang nasi dari menu harian saya. so saya kena elakkan makan nasi.

Read More...
Kenali Jenis Jerawat Yang Selalu Tumbuh Di Muka

Kenali Jenis Jerawat Yang Selalu Tumbuh Di Muka Dan Di Badan

Mungkin semua orang pernah atau sedang mengalami masalah jerawat pada muka. Walaubagaimanapun, jerawat sebenarnya bukan sahaja tumbuh pada muka,

Read More...
ikhtiar doa sakit gigi

Doa Sakit Gigi Agar Sembuh Yang Ramai Tidak Tahu

Kali ini saya akan berkongsi dengan anda beberapa kaedah dan doa sakit gigi agar sembuh. Sebelum itu, admin nak

Read More...

One commentOn Makanan Yang Harus Dielak Ketika Perut Kosong

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu