10 Kesan Sampingan Ubat Antibiotik

In KESIHATAN

Siapa yang tidak kenal dengan ubat ini. semuanya pernah dengar dan pernah telan ubat jenis ini iaitu ubat jenis Antibiotik. Namun tahukah kita kesan sampingan akibat memakan ubat ini? Doktor sendiri pun berhati-hati untuk memberikan ubat ini kepada pesakitnya kerana kesan ubat ini yang boleh memudaratkan jika diambil bukan nasihat dari doktor.

Antibiotik adalah ubat-ubatan yang paling biasa di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia.  Ubat-ubat ini digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Para doktor bersetuju, sekiranya ubat antibiotik digunakan secara betul, ia dapat menyelamatkan nyawa dan ia juga adalah sebahagian daripada perubatan moden yang sangat penting pada masa ini.

Seperti semua ubat, antibiotik boleh memberi kesan sampingan kepada kita dan ia tidak mengancam nyawa apabila diambil dengan mengikut saranan daripada doktor. Entri ini saya akan share 10 Kesan Sampingan Ubat Antibiotik yang perlu anda tahu sebelum anda memakannya atau sekadar menambah ilmu.

1. Masalah penghadaman

Salah satu aduan paling umum dari pesakit yang mengambil antibiotik adalah masalah gastrousus atau gastrik seperti mual, muntah dan cirit-birit. Minum banyak cecair dan mengelakkan makanan serat tinggi dapat membantu pesakit sehingga mereka selesai menghabiskan ubat mereka. Jika mengalami cirit-birit yang teruk, Segeralah berjumpa dengan doktor kerana keadaan boleh menjadi teruk disebabkan dehidrasi.

2. Sakit kepala

Sakit kepala adalah satu lagi aduan biasa dari orang yang mengambil antibiotik. Sekiranya sakit kepala bukan berpunca kekurangan tidur atau kekurangan kafein, boleh terjadi disebabkan pengambilan ubat antibiotik kerana ubat antibiotik boleh menyebabkan sakit kepala. Kebiasannya sakit kepala ini tidaklah teruk sangat dan bersifat semantara sahaja.

3. Kepekaan Kepada Matahari

Ubat antibiotik boleh mempengaruhi kulit. Pendedahan pada cahaya matahari semasa pengambilan ubat-ubatan ini boleh meningkatkan risiko kulit melepuh, mengelupas, dan kerosakan pada sel-sel kulit. Sesetengah ubat antibiotik boleh menyebabkan ruam pada kulit dan gatal-gatal.

4. Interaksi dadah

Antibiotik sememangnya boleh merawat jangkitan bakteria tetapi antibiotik boleh menyebabkan ubat lain seperti antacid, antihistamin, ubat anti-radang (seperti ubat penahan sakit), ubat psoriasis, diuretik, ubat antikulat, steroid, ubat diabetes, relaksasi otot, ubat migrain, antidepresan. Pertumbuhan hormon juga kurang berkesan apabila mengambil sesetengah jenis antibiotik seperti antibiotik Rifampin namun jenis ini kurang digunakan. Sesetengah antibiotik juga menyebabkan muntah mungkin kerana tubuh tidak dapat menyerap ubat tersebut.

5. Jangkitan Kulat.

Oleh kerana ubat antibiotik mengubah susun atur bakteria dalam tubuh kita, ini akan menyebabkan kita mudah terdedah kepada jangkitan ragi atau jenis pertumbuhan kulat lain. Selalunya kawasan yang dijangkiti adalah di kawasan mulut, kulit, bawah kuku kaki atau kuku tangan.

6. Alahan

Antara kesan sampingan yang menakutkan dan bahaya adalah tindak balas alahan. Alahan adalah salah satu sebab yang paling biasa bagi jabatan kecemasan hospital akibat daripada kesan alahan antibiotik.
antara alahan tersebut adalah gatal-gatal, bengkak bibir serta masalah pernafasan. Ada juga kes di mana kerongkong mereka tertutup dan mereka memerlukan epinephrine segera untuk menyelamatkan nyawa mereka.

7. Mengotorkan Gigi

Ada beberapa kajian menunjukkan antibiotik tetracycline boleh menyebabkan warna gigi berubah secara kekal kepada kanak-kanak yang mengambilnya. Pada tahun 1970, semua jenis ubat ini dilabel amaran yang menasihatkan penggunaan pada kanak-kanak bawah umur 8 tahun. Selain itu ibu mengandung juga berisiko mendapat perubahan warna gigi pada anak yang bakal lahir.

8. Diplopia

Diplopia atau Melihat dua kali ganda. Satu kajian pada tahun 2009, pengunaan antibiotik jenis oftalmologi menyebabkan penglihatan berganda. Para penyelidik mendapati 171 kes penglihatan berganda di kalangan pengguna fluoroquinolone antara tahun 1986 dan 2009, dengan purata masa 9.6 hari antara permulaan ubat dan permulaan gejala

9. Kemurungan dan kecemasan

Antibiotik jenisFluoroquinolones, bersama-sama dengan penisilin dan ubat lain dalam keluarganya,  dikaitkan dengan kemurungan dan kecemasan (Depression and anxiety). Dalam satu kajian pada tahun 2015 dalam Jurnal Psikiatri Klinikal, lebih banyak kursus antibiotik seseorang sepanjang hayat mereka, semakin besar kemungkinan mereka mengalami kemurungan dan kecemasan.
Antibiotik mengubah solekan mikrobiotik badan kata para penyelidik, yang mungkin menjejaskan laluan neurologi, metabolisme, dan kekebalan yang semuanya dapat memberi kesan kepada penyembuhan mental seseorang

10. Tendonitis

Dadah yang dikenali sebagai fluoroquinolones (termasuk Cipro dan Levaquin) digunakan untuk menjadi pilihan yang popular untuk merawat keadaan biasa seperti radang paru-paru, bronkitis, dan jangkitan saluran kencing. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, para doktor telah menyedari bahawa ubat ini cenderung menyebabkan lebih banyak dan lebih banyak kesan sampingan daripada kelas antibiotik lain.
Sesetengah kesan sampingan ini melibatkan kerosakan kepada tendon yang menghubungkan otot ke tulang, termasuk laporan sakit (tendonitis), kecederaan (tendinopati), atau bahkan pecah. FDA telah menambah amaran kepada pembungkusan dadah tentang risiko tendonitis serta kerosakan saraf kekal. Pada 2016, agensi itu menasihatkan agar fluoroquinolones hanya digunakan sebagai ubat pilihan terakhir
Sumber yang diterjemah dan disusun: www.health.com

You may also read!

7 Makanan Diet Untuk Kesihatan Yang Betul Agar Kurus Dan Sihat

7 Makanan Diet Untuk Kesihatan Yang Betul Agar Kurus Dan Sihat

Saya nak kurus, Makanan Diet saya, kena buang nasi dari menu harian saya. so saya kena elakkan makan nasi.

Read More...
Kenali Jenis Jerawat Yang Selalu Tumbuh Di Muka

Kenali Jenis Jerawat Yang Selalu Tumbuh Di Muka Dan Di Badan

Mungkin semua orang pernah atau sedang mengalami masalah jerawat pada muka. Walaubagaimanapun, jerawat sebenarnya bukan sahaja tumbuh pada muka,

Read More...
ikhtiar doa sakit gigi

Doa Sakit Gigi Agar Sembuh Yang Ramai Tidak Tahu

Kali ini saya akan berkongsi dengan anda beberapa kaedah dan doa sakit gigi agar sembuh. Sebelum itu, admin nak

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu