Salah Satu Ritual Pelik Syiah Menyalahkan Diri Sendiri

Sharing is caring!

Ritual Pelik Syiah. Sebagai seorang muslim sejati kita ditegah untuk menyakiti orang lain bahkan diri sendiri. Tetapi lain pula para penganut Syiah ini. Mereka melakukan ritual yang bermaksud ‘ menyalahkan diri sendiri’. Ritual pelik syiah ini dilakukan pada setiap tahun saat bulan suci Muharram.
Ritual pelik syiah ini cukup sadis iaitu tubuh para pengikut akan dicambuk dengan pisau yang melekat pada sebuah rantai.  Darah akan keluar di seluruh tubuh mereka namun tidak menampakkan kesengsaraan dan kesakitan mereka atas nama agama.
 Tidak dapat dibayangkan betapa sakitnya pisau tersebut menyentuh tubuh lalu keluarnya darah di seluruh badan. Amalan atau budaya ritual ini sudah menjadi kebiasaan bagi penganut syiah di seluruh dunia.

Sharing is caring!

mdekmalc

Seorang blogger biasa dan newbie yang minat dalam bidang penulisan blog. Ingin berkongsikan ilmu dan panduan yang bermanfaat kepada pembaca. Bersedia menerima apa-apa teguran yang membina untuk kebaikan bersama. Menulis blog separuh masa atau part time kerana kekangan masa.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.