Pokok lidah jin penawar anak kuning 3

Sharing is caring!

Pokok Lidah Jin Penawar Bayi Kuning  – Siapa kenal pokok ni? Pokok lidah jin atau sansevieria dalam Bahasa Inggeris merupakan sejenis tumbuhan yang mempunyai lebih daripada 70 spesies. Sebenarnya pokok lidah jin dapat jadi penawar bayi kuning yang baru lahir.

Seperti yang kita maklum, hampir kesemua bayi yang baru lahir pada masa kini mempunyai masalah kuning. Faktor bayi baru lahir menghadapi kuning kerana:

  • bayi yang lahir tidak cukup 37 minggu
  • Bayi yang tidak mendapatkan cukup ASI atau susu formula
  • darah bayi tidak sepandan dengan darah ibu
  • Infeksi saat lahir, seperti rubella, sifilis
  • Kelainan genetik dan kelainan pada sel darah merah si Kecil.

Ok saya tidak akan membahas terlalu panjang berkaitan dengan  punca masalah kuning pada bayi baru lahir tapi terus kepada penawarnya.

Pokok Lidah Jin Penawar Bayi Kuning

Pengalaman sendiri, pokok lidah jin ini berkesan turunkan kuning anak ke tahap normal. Cuma tidak pasti pokok ini serasi pada bayi yang lain. Tapi insyallah berkesan pada kebanyakan kes termasuk anak sendiri.

Baca Juga: 4 Petua Berkesan Kempiskan Perut Buncit Wanita Selepas Bersalin

Cara Menggunakan Pokok Lidah Jin

1. Ambil satu pokok Lidah Jin (ambil yang tidak terlalu tua)

Pokok lidah jin penawar anak kuning 1

2. Potong atau hiris kepada beberapa              bahagian.

Pokok lidah jin penawar anak kuning 2

3. Cuci hingga bersih

4.  Rebus pokok tersebut (dalam satu daun pokok lidah jin tu, ambil dalam 3 atau 4 potongan jangan terlalu banyak). Air ikut suka, jangan terlalu sikit dan jangan terlalu banyak lebih kurang 750ml

Pokok lidah jin penawar anak kuning 3

5.  Tunggu sehingga mendidih selama 15 – 20 minit, kemudian sejukkan.

6.  Air tu buat mandian (ambil separuh air rebusan dan campurkan rebusan daun lidah jin tadi ke dalam air mandian bayi) kemudian mandikan dan air rebusan itu beri minum bayi 1 hingga 2 titis.

Pokok lidah jin penawar anak kuning 4

Disamping berdoa kepada Allah S.W.T, amalkan petua ini 2 kali sehari pagi dan petang, insyallah kuning pada bayi akan turun secara perlahan-lahan. Semoga Entri ini iaitu Pokok Lidah Jin Penawar Bayi Kuning memberi manfaat kepada pembaca.

Baca Juga: Fakta Buah Epal: Faedah Kesihatan Dan Penyelidikan

Sharing is caring!

mdekmalc

Seorang blogger biasa dan newbie yang minat dalam bidang penulisan blog. Ingin berkongsikan ilmu dan panduan yang bermanfaat kepada pembaca. Bersedia menerima apa-apa teguran yang membina untuk kebaikan bersama. Menulis blog separuh masa atau part time kerana kekangan masa.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.