Penyakit mata kucing yang sering terjadi

Penyakit Mata Kucing Yang Sering Terjadi

Sharing is caring!

 

Penyakit mata kucing yang sering terjadi

Salah satu contoh penyakit mata kucing yang sering melanda terutamanya anak kucing. Lihat gambar di atas, menunjukkan mata merah dan banyak tahi mata. Kalau kita perasan banyak anak kucing yang mengalami penyakit seperti di atas.

Penyebab

Penyakit mata pada kucing ini mungkin disebabkan Jangkitan Virus daripada mata kucing lain atau jangkitan cacing dimata yang sering melanda kucing. Mungkin juga mata kucing sedemikian kerana terkena kotoran atau debu yang mengandungi kuman. Apabila mata kucing tidak dibersihkan, lama kelamaan akan mengakibatkan mata kucing berair dan merah. Seeloknya kurung kucing dalamĀ  Sangkar kucing agar tidak menular kepada kucing lain.

Obati Mata Kucing

Banyak cara untuk mengubati Mata kucing yang sedemikian, salah satunya pergi ke klinik Haiwan dan mintak nasihat pada Doktor haiwan. Ataupun kita sendiri boleh mengubati mata kucing tersebut dengan memberikan obat titis atau ubat tertentu yang dibeli daripada kedai-kedai haiwan. Juga boleh dapatkan nasihat daripada mereka yang pakar atau berpengalaman dengan masalah ini.

Sharing is caring!

mdekmalc

Seorang blogger biasa dan newbie yang minat dalam bidang penulisan blog. Ingin berkongsikan ilmu dan panduan yang bermanfaat kepada pembaca. Bersedia menerima apa-apa teguran yang membina untuk kebaikan bersama. Menulis blog separuh masa atau part time kerana kekangan masa.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.