Menulis Blog Secara sambilan

Sharing is caring!

Menulis blog secara sambilan adalah rutin bagi saya. Dengan kesibukan berkerja dan mengurus keluarga, Blogging adalah sekadar Part TimeĀ atau sambilan bagi saya. Ada masa terluang terutamanya pada waktu malam barulah dapat menulis artikel untuk dimasukkan ke dalam blog. Ya memang menulis blog sesuatu yang sukar apatah lagi jika tidak mempunyai masa yang banyak seperti saya.

 

Menulis Blog Secara sambilan

Kenapa Menulis Blog Secara Sambilan??

Mungkin minat pada dunia blogging menjadikan saya terus ber blogging walaupun kesuntukan masa setiap hari kerana kekangan kerja dan tanggungjawab pada keluarga. Menulis blog memberikan kepuasan pada saya walaupun sedikit sukar. Pabila dapat siapkan satu artikel dan publish kan artikel itu, hati menjadi puas dan tidak sabar untuk menulis artikel selanjutnya.

Kekangan masa juga menyebabkan saya menulis blog secara sambilan . Walaupun menulis blog secara sambilan tetapi kepuasan dan minat itu penting dan Insyallah akan terus menulis blog.

Menulis Blog Secara sambilan

 

Masa Menulis Blog secara sambilan

Ok saya kongaikan sedikit dan secara ringkas masa atau kronologi saya menulis blog secara sambilan. Pagi kompom susah untuk menulis artikel sebab urusan kerja. Adalah sukar untuk menulis sebuah artikel sekiranya fokus hilang.

Pada tengah hari pula saya ambil peluang sedikit dari masa yang ada untuk menulis sedikit artikel walaupun sekerat. Pernah satu masa sempat menulis Tajuk sahaja. Tak apalah yang penting ada yang nak di tulis.

Waktu petang selepas masa berkerja sibuk pula mengambil anak dari sekolah dan time ni dari jam 5 hingga 8 malam tidak dapat menulis apa-apa kerana masa yang kurang sesuai untuk menulis blog.

Dan masa yang paling sesuai adalah Selepas solat Isyak dan selepas makan malam. Part ini yang paling sesuai menulis blog. Jiwa dan pemikiran yang santai dapat membantu menulis blog. waktu ni jugalah segala urusan telah selesai dan ahli keluarga yang lain sedang beristirehat. Saya akan gunakan peluang ini dengan secukupnya.

Bolehkah Saya Menulis Blog Secara Sambilan??

Secara umum, memang boleh menulis blog secara part time. yang penting pandai dan bijak membahagikan masa. Cari masa yang sesuai untuk menulis artikel. Tiada yang mustahil sekiranya ada usaha. Cari masa yang sesuai dan boleh menumpuhkan sepenuhnya pada menulis blog contohnya waktu malam atau cuti hujung minggu.

 

Menulis Blog Secara sambilan

Waktu Sesuai Menulis Blog Untuk Penulis Sambilan.

Lain orang lain caranya. mungkin orang lain boleh menulis waktu pagi dan ada yang boleh menulis waktu petang dan waktu-waktu sibuk atau waktu berkerja. Bagi saya, saya pilih waktu malam atau pada hari cuti. yang penting jangan tinggalkan tanggungjawab pada keluarga.

Penutup

Walaupun kita menulis blog secara sambilan, tapi percayalah itu bukan alasan untuk tidak meneruskan menulis blog. Dengan peluang yang ada terutamanya Program Google Adsense, tentunya peluang ini tidak dilepaskan begitu sahaja. Ramai penulis blog secara sambilan yang berjaya meraih pendapatan hasil dari usaha yang berterusan.

Sharing is caring!

mdekmalc

Seorang blogger biasa dan newbie yang minat dalam bidang penulisan blog. Ingin berkongsikan ilmu dan panduan yang bermanfaat kepada pembaca. Bersedia menerima apa-apa teguran yang membina untuk kebaikan bersama. Menulis blog separuh masa atau part time kerana kekangan masa.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.