fakta menarik tentang kucing

Anda Pencinta Kucing? Ketahui Fakta Menarik Tentang Kucing

Sharing is caring!

fakta menarik tentang kucing

Kucing merupakan haiwan kesayangan setiap orang. Hampir semua rumah mempunyai haiwan jinak ini dan kemanjaan haiwan ini menyebabkan haiwan ini sering disayang dan dibelai. Ada beberapa Fakta menarik tentang kucing yang anda perlu tahu.

Fakta Menarik Tentang Kucing

Tahukah anda jantung kucing berdegup 160-240 seminit. Apabila usia kucing itu semakin tua atau berusia, degupan jantungnya akan berkurang.

Kucing boleh menyesuaikan haba atau kepanasan disebabkan keturunan kucing berasal daripada gurun oleh itu ia boleh menerima haba dengan baik.

kucing juga boleh bermimpi sewaktu tidur sama seperti manusia. Apabila kucing tidur dengan nyenyak, otak kucing boleh mengeluarkan gelombang yang menyebabkan mimpi.

Kucing juga boleh makan makanannya tanpa mengunyah. Makanan itu juga mudah dicerna oleh kucing.

Kucing juga boleh berpeluh. kucing berpeluh bukan melalui kulitnya tetapi kucing berpeluh melalui tapak kakinya.

Pendengaran kucing juga sangat sensitif daripada manusia. Tahukah anda pendengaran kucing 65 khz, sedangkan manusia 20 khz.

Kucing merupakan haiwan pemburu yang hebat dan lebih tangkas daripada anjing. Daya survivl kucing adalah lebih lama berbanding dengan anjing sewaktu berada dalam hutan.

Sharing is caring!

mdekmalc

Seorang blogger biasa dan newbie yang minat dalam bidang penulisan blog. Ingin berkongsikan ilmu dan panduan yang bermanfaat kepada pembaca. Bersedia menerima apa-apa teguran yang membina untuk kebaikan bersama. Menulis blog separuh masa atau part time kerana kekangan masa.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.